Udruzenje Sredina

DETOKS VEĆIH RAZMERA – EU JE NAJAVILA NAJVEĆU DO SADA ZABRANU TOKSIČNIH HEMIKALIJA

       Fotografija: META

Brisel je nedavno objavio da će EU značajno ubrzati proceduru za eliminisanje štetnih hemikalija. Zvaničnici će zaustaviti upotrebu velikih grupa hemikalija, umesto da ih zabranjuju jednu po jednu. EEB predviđa da bi ova „detoksikacija većih razmera“ omogućila da se do 2030. godine eliminiše 5000 do 7000 najozloglašenijih hemikalija, uključujući usporivače gorenja, bisfenole, PFAS i PVC plastiku.

Zvaničnici EU su najavili da će hiljade najozloglašenijih hemikalija biti zabranjeno u Evropi, kako bi se ostvario cilj za dostizanje „nultog zagađenja“ (zero pollution) definisan u EU Zelenom dogovoru.

Ova akcija biće najveće do sada uklanjanje autorizovanih hemikalija bilo gde u svetu i obuhvatiće supstance protiv kojih su se decenijama zalagale ekološke, potrošačke i zdravstvene organizacije.  

Ova vest se brzo pronela i objavljena je u preko 250 publikacija širom Evrope, uključujući El Pais, Le Monde, The Guardian, TAZ, The Irish Times, Kurier, Le Soir i naslovnu stranu Denmark’s Information. Le Monde je pozdravio ovaj potez koji „obećava revoluciju“, a finansijske dnevne novine Les Echos su objavile kako „Brisel namerava da udari snažno i cilja široko“.

Ovaj plan je nazvan Mapa puta za restrikcije, političko obećanje da će se postojećim propisima zabraniti usporivači gorenja, suspstance koje se dovode u vezu sa kancerom i svi bisfenoli, koji imaju široku primenu u proizvodnji plastike i izazivaju poremećaj hormona. Planira se i zabrana svih vrsta PVC-a, plastike koja se najteže reciklira i sadrži velike količine toksičnih aditiva, kao i restrikcija svih PFAS (tzv. ’večnih hemikalija’), plus oko 2000 štetnih hemikalija koje se nalaze u pelenama za bebe, cuclama, bočicama za bebe i drugim proizvodima za negu dece. Lista hemikalija je ’promenljiva’, jer se sa nje supstance mogu skidati ili na nju dodavati.

Evropski zvaničnici su nezadovoljni jer se nekih 12.000 hemikalija za koje se pouzdano zna da izazivaju kancer, neplodnost, smanjuju efikasnost vakcina ili neke druge štetne posledice po zdravlje, široko upotrebljava u predmetima za opštu i profesionalnu upotrebu, uključujući one za osetljive kategorije kao što su pelene i cucle za bebe, ali i materijali koji dolaze u kontakt sa hranom, odeća, nameštaj itd. Zvaničnici smatraju da je mapa puta rapidni prvi korak EU strategije o hemikaliama, a fundamentalnije promene se planiraju za kasnije, krajem 2022. godine. EEB procenjuje da bi ova mapa puta trebalo da dovede do zabrane 5.000 do 7.000 hemikalija do 2030. godine.

Neke od hemikalija sa liste koja su se našle u mapi puta već su bile predviđene da budu zabranjene u EU, ali većina su nove. Proces zabrane za sve hemikalije sa liste bi trebalo da se pokrene u roku od dve godine. Sve te supstance bi trebalo da se povuku iz upotrebe do 2030. godine, procenjuje EEB.

Industrija je izrazila veliko negodovanje zbog prvog nacrta ovog plana i očekuje se da će pokušati da ga ublaže. Hemijska industrija je četvrti po veličini industrijski sektor u EU, a neki od najbogatijih i najmoćnijih evropljana su vlasnici tih kompanija. Industrijsko udruženje CEFIC je obeledanilo u decembru 2021. godine da čak 12.000 hemikalija prisutno u 74% predmeta za opštu i profesionalnu upotrebu, ima veoma štetne posledice po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Vlade država članica EU su jednoglasno podržale mapu puta, mada se Italija protivi merama za zabranu PVC plastike.  

Tatiana Santos, policy manager za hemikalije u EEB-u, kaže: „Najava Evropske komisije Ursule Von der Leyen predstavlja otvaranje novog poglavlja u suočavanju sa sve većom opasnošću koja nam preti od štetnih hemikalija. Ovaj „detoks većih razmera“ bi trebalo da poveća bezbednost gotovo svih proizvoda i smanji količine hemikalija koje se koriste u našim školama, domovima i radnim mestima. Međutim, treba imati u vidu da je ovo političko obećanje koje se još nije pokazalo na delu. Pažljivo ćemo pratiti njihove naredne korake da bi se uverili da li će ispuniti dato obećanje.

Procenjuje se da se u Evropi koristi oko 200.000 hemikalija. Prodaja hemikalija na globalnom nivou se više nego udvostručila između 2000. i 2017. godine i očekuje se da će se dodatno udvostručiti do 2030. godine. Tri četvrtine hemikalija koje se proizvode u Evropi su opasne. Naučnici su nedavno objavili da je hemijsko zagađenje prevazišlo planetarne okvire, a prošlog meseca izveštaj UN o životnoj sredini iznosi podatak da hemijsko zagađenje prouzrokuje više smrti od COVID-19.

Svakodnevna izloženost smeši toksičnih supstanci vezuje se za sve veću opasnost po zdravlje, plodnost i razvoj, kao i za smanjenje populacije insekata, ptica i sisara. Danas se u ljudskom organizmu može naći oko 700 industrijskih hemikalija koje nisu bile prisutne kod naših predaka. Doktori kažu da se bebe danas rađaju sa već određenom količinom polutanata u sebi.

Neka zvanična istraživanja pokazuju da je 84% evropljana zabrinuto zbog štetnog utucaja hemikalija iz proizvoda po ljudsko zdravlje i njih oko 90% zbog njihovog štetnog uticaja na životnu sredinu.

Uobičajena je praksa da EU reguliše hemikalije jednu po jednu, međutim pokazalo se da ovaj pristup ne može da ide u korak sa industrijskim razvojem gde se na svake 1,4 sekunde proizvede nova hemikalija. EU je zabranila oko 2.000 opasnih hemikalija u proteklih 13 godina, više nego bilo koji drugi deo sveta. Ali ove zabrane se odnose na jako mali broj proizvoda, kao što su kozmetika i igračke. Otprilike iste te supstance sada će biti zabranjene i u proizvodima za negu dece, većoj grupi proizvoda nego što su igračke ili kozmetika. Pored toga, većina grupa hemikalija koje su se našle u ovoj mapi puta koristi se u mnogim grupama proizvoda, čime se znatno proširio obim uticaja ovih propisa.

Mapa puta uvodi grupni pristup regulisanju hemikalija, gde najopasnija od svih hemikalija u grupi definiše zakonske restrikcije za celu grupu. Na taj način bi trebalo da se spreči neodgovorno ponašanje industrije koja neznatnom izmenom hemijske formule neke hemikalije pokušava da izbegne zabrane.

Autor teksta: TATIANA SANTOS

Izvor: META – THE NEWS CHANNEL OF THE EUROPEAN ENVIRONMENTAL BUREAU