Udruzenje Sredina

Green deal – Proizvodi koji mogu biti ponovno upotrebljeni, koji su izdržljivi i popravljivi

Prevencija otpada jedan je od najvažnijih prioriteta Evropske komisije u naredne četiri godine. Evropska komisija je utvrdila da je mnogo bolji lek, preventiva jer samo recikliranje više nije dovoljno.

Mnogo više detalja o daljim planovima i akcijama Evropska komisija iznela je u novom Akcionom planu cirkularne ekonomije i Planu o ekodizajnu dat za period od 2020-2040. godine. Mnogo su velika očekivanja od ove strategije obzirom da obuhvata rešenja zagađenja tekstilom i zakone koji će omogućiti da naši smart telefoni i laptopovi traju duže.

Kampanja „Right to repair“ je postigla svoju prvu pobedu prošle godine kada je Evropska komisija odobrila prvi set zakona koji će regulisati ovu oblast. Predloženi zahtevi odnose na dizajn proizvoda, odnosno da njihovo popravljanje bude dostupnije. Ono što je još važnije jeste da svaka popravka bude univerzalna, pristupačna i fer.

Izvor: META

U svetu postoje pojedinci koji podržavaju kampanju „Right to repair“ i vode bitke sa velikim kompanijama. Jedan od njih je i Norvežanin Henrik Huseby, on je vlasnik jednog malog servisa za popravku moblinih uređaja. Kompanija Apple ga je 2017. godine tužila jer kako kažu u telefone koje popravlja stavlja falsifikovane ekrane.

Izvor: Repair.eu, Henrik Huseby

Huseby je uspeo da se odbrani prvi put međutim, izgubio je nakon što je ova kompanija uložila žalbu, pa je dužan da plati sudske troškove i novčane kazne u vrednosti od  10 795 evra. On je rešio da se žali Vrhunskom sudu u Norveškoj jer je njegov slučaj u potpunosti usaglašen sa kampanjom „Right to reapir“, obzirom na to da Apple striktno kontroliše dostupnost rezervnih delova. Tom kontrolom Apple ugrožava male servise i pojedince koji žele da poprave svoje uređaje. U narednom periodu ovaj Norvežanin ima saslušanje povodom njegove žalbe u Norveškoj. Ukoliko pobedi sav novac će donirati kampanji „Right to reapir“.

Prevela: Katarina Zvonarić

Izvor: META, Repair.eu;