Udruzenje Sredina

Kampanjom „Wardrobe change“ za transformaciju tekstilne industrije

Tekstilna industrija je jedan od najvećih zagađivača. Nova kampanja pod nazivom „Wardrobe change“ poziva na radikalnu promenu načina na koje se garderoba proizvodi, prodaje, koristi i reciklira, objasnila je Patrizia Heidegger, direktor globalne politike i održivog razvoja u EEB-u.

Najkraći obrtni period do sad ukazuje na to da se proizvodnja garderobe duplirala u periodu od 2000. do 2014. godine. Globalno gledano, više od 150 biliona odevnih komada koji se proizvedu svake godine, od toga 73% tekstila završi na deponijama ili u insineratoru. Novim istraživanjem EEB u decembru mesecu, utvrđeno je da je tekstilna industrija četvrti uzrok pritiska na životnu sredinu posle hrane, smeštaja i transporta. Proizvodnjom tekstila se iskorišćava zemljište a pored toga peti je po redu doprinosu emisiji ugljen dioksida iz domaćinstva.

Ujedinjene nacije tvrde da je upravo tekstilni sektor odgovoran za 8-10% emisije gasova staklene bašte u svetu, i ističu da bi do 2050. godine mogla da se dostigne brojka od četvrtine svih emisija ugljenika.

Ono što se očekuje u narednom periodu jeste iznošenje predloga za tekstil u novom Akcionom planu cirkularne ekonomije, koji bi trebao biti objavljen 4. marta.

Arditi dodaje: “ Klimatske akcije se ne odnose samo na dekarbonizaciju energije koju koristimo, već se radi pre svega o promeni proizvodnje i iskorišćenja. Tako što ćemo razmisliti na koji način će se proizvoditi, koristiti i ponovno upotrebiti proizvodi – a to se odnosi i na tekstil.

Švedska se u 2019. godini istakla, jer je otkazala nedelju mode. A sve je počelo sa proglašavanjem „Buy nothing today“, „Second hand September“  i „Extinction Rebellion“ dana, kako bi se sve više ljudi zalagalo za tzv. „slow fashion“. Ali nažalost godina se završila sa tragičnim požarom u fabrici odeće u Nju Delhiju u kojem je stradalo 40 radnika.

Sve više odeće se proizvodi, troši i baca, time se vrši ogroman pritisak na našu planetu i globalnu radnu snegu koja vredi 60 miliona dolara. Ovom kampanjom koju su pokrenuli EEB i 24 civilna društva iz cele Evropske unije pozivaju vođe EU da preduzmu hitne mere kako bi obuzdale ovaj sektor.

Tekst prevela: Katarina Zvonarić

Autor: Emily Macintosh
Izvor: EEB