Manifestacija „U susret planeti Zemlji“

Udruženje građana Sredina je uzelo učešće na manifestaciji „U susret planeti Zemlji“, organizovanoj 24. aprila na Geografskom fakultetu.

Osim glavnog programa koji je bio od 10 do 16 časova, organizovan je bio i sajam organizacija, firmi i institucija koje se bave zaštitom i unapređenjem životne sredine. Pored naše organizacije učestvovali su : Regionalni centar za životnu sredinu Srbija, Mladi istraživači Srbije, Centar za unapređenje životne sredine, Ambasadori održivog razvoja i životne sredine, Grupa za analizu i kreiranje javnih politika, Climate – KIC Srbija, kao i konsultantska kuća Tehpro.

Tema ovogodišnje manifestacije je bila „Cirkularna ekonomija“, kao jedna od najaktuelnijih tema u ovom trenutku u EU. Nakon otvaranja skupa, predavanje o cirkularnoj ekonomiji održao je MSc Milan Veselinov. Uspešni preduzetnici su podelili svoje profesionalno iskustvo u okviru tribine „Uspešne zelene preduzetničke priče“. Učesnici ove tribine su bili : Ekofungi – dr Ivanka Milenković, Dve stolice i majstorice – Mila Rosić i Sanja Andrejević i Reciklaža auto delova – Dejan Letić.

Nakon projekcije kratkog dokumentarnog filma, bila je održana tribina na temu „Cirkularna ekonomija u Srbiji“. Učesnici ove tribine su bili: Msc Jasminka Young – suosinivač RES fondacije, Msc Milan Veselinov – stručni konsultant za cirkularnu ekonomiju, Sandra Kamberović – generalni sekretar „Hrabri čistač“ i Nemannja Komatović – koordinator projekta Recan fond.

Na kraju manifestacije su bile dodeljene nagrade za najbolje studente i srednjoškolce koji su učestvovali u konkursima „Cirkularna ekonomija“ i „Doba konzumerizma“.

Bilo je zadovoljstvo družiti se sa aktivistima i studentima Geografskog fakulteta koji se zalažu za zaštitu životne sredine.