Udruzenje Sredina

Ministarska konferencija „Inovativna rešenja za smanjenje zagađenja u Jugoistočnoj i Južnoj Evropi“ 4.- 5. decembar 2018 Beograd

U Beogradu je 4. i 5. decembra održana Ministarska konferencija „Inovativna rešenja za smanjenje zagađenja u Jugoistočnoj i Južnoj Evropi“, na kojoj su se okupili predstavnici Ministarstva životne sredine i najviši predstavnici za oblasti životne sredine iz regiona, radi zajedničkog pronalaženja mera za smanjenje zagađenja.

Konferenciju je otvorio ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, publici se obratio i ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Ivica Dačić koji se zahvalio Programu za životnu sredinu Ujedinjenih nacija na podršci u organizaciji i prilici da Srbija bude 2 dana ekološki centar regiona.

Po otvaranju konferencije učesnici su imali prilike da čuju uvodne reči svih zemalja učesnica koje su predstavili trenutna stanja životne sredine u svojim zemljama. Zaključak uvodnog dela konferencije jeste da su zemlje regiona napravile velike korake u oblasti politika zaštite životne sredine, ali još uvek se suočavaju sa ozbiljnim izazovima, posebno u vezi sa zagađenjem vazduha i voda, neregulisanim odlaganjem otpada i zagađenjem zemljišta.

Nakon uvodnih obraćanja usledila su dva okrugla stola gde su ministri i visoki predstavnici iz oblasti zaštite životne sredine imali priliku da diskutuju na temu „Inovativna rešenja u Juguistočnoj Evropi koja će rešiti problem zagađenje kroz održivo upravljanje resursima“ i „Cirkularna ekonomija : Prilika za  životnu sredinu u Jugoistočnoj Evropi“.

Drugi dan konferencije bio je posvećen predstavnicima privrede, lokalne samouprave, naučnog i civilnog sektora. Uvodnu reč je imao ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, dok su učesnici ostalih panela bili gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, kao i predstavnici kompanija i korporacija koje posluju po održivim principima u Srbiji, ali i van njenih granica.

Na tri panel diskusuje diskutovalo se o jačanju sprege nauke-politike-društva, uloge privatnog sektora i uloge lokalnih samouprava za smanjenje zagađenja. Tom prilikom su razmenjene ideje i iskustva i predstavljeni predlozi mogućih rešenja sa inovativnim pristupom za neke od ekoloških problema.

Učesnici konferencije su imali prilku da vide tri najbolje prezentacije o inovativnim rešenjima za zagađenje, a priliku da iznesu rezultate svojih istraživanja  imali su predstavnici Unuverzitet u Milanu koji su predstavili rešenja za borbu protiv plastike, dok su Institut Nikola Tesla i Tehnološki fakultet iz Beogradu predstavili rešenja za izdvajanje PCB-a iz otpadnih ulja.

Konferencija koju je podržalo Ministarstvo zaštite životne sredine, kopna i mora Republike Italije predstavlja važnu pripremu za Skupštinu UN koja će biti održana u martu 2019. godine u Najrobiju.