Udruzenje Sredina

PET ZELENIH AKTIVNOSTI KOJIMA SE MOŽETE ZABAVITI U TOKU IZOLACIJE

Izvor: https://meta.eeb.org/

Ako ste jedna od milion osoba koja je izolovana ili karantinu, potrebne su vam aktivnosti koje će vas pokrenuti, naterati da razmišljate i radite. Mi vam dajemo nekoliko ideja koje će vas razveseliti, povećati vašu kreativnost, pomoći ljudima i planeti.

1. Probudite dete u sebi  

Setitite se o čemu ste maštali kada ste bili mali, ostavarite svoje snove i budite neustrašivi, a sve to iz udobnosti vašeg doma. Pronađite pingvina, poput ovog na slici. O ovome se više možete informisati na sajtu zooniverse.org.

Izvor: https://meta.eeb.org/

Brojni naučni eksperimenti i istraživačke inicijative pozivaju u pomoć stanovništvo. Možete pomoći tako što ćete na primer prebrojati pingvine ili planete.

2. Pomozite ljudima

Visok nivo solidarnosti koji smo videli u krizi koja je prouzrokovana COVID-19 virusom je zapanjujuć. Svako može na neki način da pomogne, barem na taj način što će pozvati ljude koji su sami ili one koji pate od usamljenosti. Postoje i druge opcije koje su dostupne osobama koje su zdrave i ne predstavljaju rizik po zdravlje drugih osoba. Na primer u nekim zemljama su oformljeni sistemi pomoću kojih volonteri mogu da pomognu zdravstvenim radnicima u njihovim svakodnevnim obavezama kako bi mogli nesmetano da spašavaju ljudske živote. Možete se prijaviti da pričuvate neko dete ili da obavite kupovinu umesto ugroženih ljudi.

3. DIY jogurti, hleb, džemovi…

Ako sada nije momenat da isprobate sve ono za šta pre niste imali vremena, kada će biti.

Za sad ne postoji nestašica hrane u našim marketima, ali ukoliko želite da budete sigurni šta jedete i da povedete računa o ishrani i način na koji se pravi, iskoristite ovaj period za to. Ovo nije samo zdraviji način već ćete uštedeti ambalažu, energiju i novac.

Možete se oprobati u pravljenju domaćeg hleba, jogurta, džema. A za one avanturističkog duha tu su sirevi, sveće, garderoba, sapuni itd. Ukoliko niste sigurni na koji način bi ste ovo mogli da izvedete postoje brojna poučna uputstva na društvenim mrežama. Takođe, mnogi eksperti nude besplatne webinare u toku ovog perioda izolacije.

4. Samoizolacija

Biti na distanci od drugih ljudi, ne znači da se ne trebamo uključivati u akcije koje se tiču životne sredine i politike. Pokrenute akcije i dalje se odigravaju samo su sve migrirale na društvene mreže.

5. Pretvorite znanje u snagu

Verovatno ste godinama hteli da budete u toku sa svim vestima koje se tiču životne sredine ali niste imali vremena za to. Sada je pravo vreme da to nadoknadite. Tekstove koje će vam držati pažnju satima možete pronaći na sajtu META-e (https://meta.eeb.org). Puno informacija se nalazi u arhivi, a pored toga njihovi autori i u vreme izolacije ne prestaju sa objavljivanjem istih, obzirom da kao i vi rade od kuće.

Budite u toku sa kampanjama koje se tiču životne sredine i ljudskih prava, trenutno aktuelne su: Right to Repair, Wardrobe change, Bring Nature Back, Coolproducts.

Prevela:

Katarina Zvonarić

Autor originalnog teksta: MARIE-AMÉLIE BRUN, Communication Officer at the European Environmental Bureau (EEB).

Izvor: Meta.