Udruzenje Sredina

Upoznajte se sa najnovijom aplikacijom za smanjenje otpada od hrane

Svakoga dana tone ispravne hrane završi u kantama za smeće. Šta ako možete da sprečite da ova hrana završi kao otpad, a da istovremeno dobijete obrok po nižoj ceni? Dobra vest je da to možete da uradite i to putem vašeg pametnog telefona.

Aplikacija se zove Too Good To Go. Koncept je jednostavan: povezivanje potrošača sa lokalnim restoranima, kafeima i pekarama kojima je ostalo hrane koju taj dan nisu prodali, a ova aplikacija im omogućava da kupe preostalu hranu za znatno nižu cenu pri kraju radnog vremena objekata.

To Good To Go aplikacija omogućava da kupite preostalu hranu po jako povoljnim cenama na kraju radnog vremena tih objekata. Aplikacija je lansirana 2016. godine u Kopenhagenu, preko noći se proširila Evropom i sada je dostupna u 12 zemalja od Norveške do Italije, Španije i Poljske, sa preko 13 miliona korisnika koje je ovu aplikaciju instaliralo na svom telefonu. Ovo nije slučajno: ljudi širom Evrope su sve više zabrinuti zbog otpada od hrane i traže neka rešenja za smanjenje ovog otpada.

Jedna trećina hrane proizvedene na globalnom nivou se baca i to je veliki trošak. Bacanje sasvim ispravne hrane nije samo gubitak velike količine energije i prirodnih resursa iskorišćenih za njenu proizvodnju, zamrzavanje, skladištenje i transport; već dolazi i do emisija opasnih materija u vazduh koji udišemo i ubrzavaju se klimatske promene.

Prema UN Organizaciji za hranu i poljoprivredu (FAO), otpad od hrane ima globalni ugljenični otisak od oko 8% celokupnih globalnih emisija gasova sa efektom staklene bašte koje je prouzorkovao čovek. Da je otpad od hrane država, bio bi treći najveći emiter ugljenika posle SAD-a i Kine. Otpad od mlečnih i mesnih proizvoda je naročito problematičan: u Nemačkoj meso i mlečni proizvodi koji svake godine završe u otpadu čine 6% ukupnih emisija metana u državi. Između ostalog, meso donosi najveće gubitke vodenih i azotnih resursa kada se jestiva hrana baci u đubre.

60% smanjenja otpada od hrane do 2030. godine moglo bi da smanji opterećenje Evropskog zemljišta na površini veličine Hrvatske, da omogući uštedu Evropskim domaćinstvima od 73 milijarde evra i spreči emisije preko 80 miliona tona gasova za efektom staklene bašte.

Prema nekim podacima Clean Air Farming-a, smanjenje otpada od mesa i mlečnih proizvoda je ključno za smanjenje apsolutnih emisija metana i amonijaka.

Sprečavanje nastanka otpadne hrane je jedna od obaveza koje se EU obavezala da ispuni u okviru UN ciljeva održivog razvoja, a biće i jedan od ključnih segmenata novog Green New Deal-a Evropske komisije.

Too Good To Go izveštava da je njihova aplikacija već pomogla da se sačuva 19,8 miliona obroka i spreči emisija 50.320 tona CO2. Savršeno rešenje za problem otpada od hrane?

Za EEB eksperta za cirkularnu ekonomiju Piotr Barczaka, inicijative poput Too Good To Go mogu da podignu svest o ogromnim količinama dobre hrane koja završi u đubretu, dok istovremeno doprinosi da se neka od te hrane sačuva.

Međutim, planiranje nabavki je ključno: “da bi se smanjio otpad od hrane, supermarketi, restorani i ketering službe treba da prestanu sa prekomernom proizvodnjom hrane i da planiraju svoje zalihe hrane tako da se potroše do kraja dana.”

Još jedan bitan aspekt je ambalaža: “otpad od hrane i otpadna ambalaža često idu zajedno”, kaže Barczak za META. “Ova aplikacija poziva svoje korisnike da donesu platnene torbe da bi hranu poneli kući. Bilo bi još bolje ako bi sa sobom mogli da ponesu i posude za tu hranu koje mogu višekratno da se koriste”.

Uspeh ove aplikacije je još jedan dokaz sve veće potrebe da se uspostavi bolji sistem prehrane koji će da hrani ljude, a ne kontejnere.

Autor teksta: Roberta Arbinolo,

Izvor: META – EEB’s magazin