Udruzenje Sredina

Završni događaj projekta „Putovanje kroz cirkularno znanje“

U utorak, 21. novembra, u Zadužbini Ilije M. Kolarca održao se završni događaj projekta „Putovanje kroz cirkularno znanje“. Škole sa kojima smo radili 2 meseca na temu prevencije otpada, ponovne upotrebe i reciklaže su nam predstavile svoje ideje i stručni žiri je odlučio koje su bile najbolje i najkreativnije. U kategoriji osnovih škola pobedila je OŠ Vasa Pelagić, dok u kategoriji srednjih škola je pobedu odnela Prva beogradska gimnazija.

Prisutni su imali prilike da od predstavnika kompanija Delez Srbija i Solagro čuju kako ove firme potupaju po principima cirkularne ekonomije.

 

Ono što smo želili da postignemo ovim projektom u saradnju sa NVO Centrom za razvoj ideja jeste da podignemo svest đaka jer su oni ti koji pokreću ostale: roditelje, nastavnike i građane. Ovim projektom smo obeležili i Evropsku nedelju smanjenja otpada i time uspeli da stavimo Srbiju, a zatim i Beograd na mapu Evrope kada govorimo o upravljanju otpadom.

Još jednom hvala žiriju: Nataši Miljković ispred firme TEHPRO d.o.o., Tijani Ljubenović ispred kompanije Delez Srbija, Milanu Veselinovu (konsultatnt za cirkularnu ekonomiju) i Nemanji Janjiću ispred firme Solagro.

Veliko hvala svim sponzorima: Tehpro d.o.o., Muzeju nauke i tehnike, Prirodnjačkom muzeju, Beogradskoj tvrđavi, Javnom akvarijumu i tropikarijumu, Geopolitici, Kuglani Žabac i Escape game-u koji su nam izašli u susret i pomogli nam da „Putovanje kroz cirkularno znanje“ zaživi u 6 škola u Beogradu.