Udruzenje Sredina

Evropska investiciona banka (EIB) se povlači iz projekta izgradnje spalionice nakon upozorenja da može da naškodi reciklaži u Srbiji


Evropska investiciona banka promenila je odluku o investiranju u izgradnju kontraverzne spalionice otpada u Beogradu, nakon što je Evropska komisija upozorila da se time mogu ugroziti ciljevi zaštite životne sredine. Planirani projekat vredan 326,5 miliona evra, trebao je da bude podržan od strane javno-privatnog partnerstva sa EU kreditnim institucijama, Evropske investicione banke (EIB) zajedno sa Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) i Austrijskom razvojnom bankom (OeEB).

Prošle nedelje, međutim, EIB potvrdila je zainteresovanim stranama da je odustala od podrške ovom projektu, pozivajući se na navode da bi izgradnja spalionice mogla negativno da se odrazi na reciklažu u Srbiji i ciljeve cirkularne ekonomije koje bi Srbija trebala da dostigne u sklopu procesa pridruživanja Evropskoj uniji. U mailu koji su uputili predstavnicima inicijative „Ne davimo Beograd“, odeljenje za korporativnu odgovornost EIB-a saopštilo je da su nakon obavljenog ˝due diligence˝ i zbog negativnog mišljenja Evropske komisije, odlučili da se povuku iz zajedničkog finansiranja ovog projekta.

Komisija je upozorila da će spalionica sprečiti Srbiju da postigne ciljeve vezane za recikliranje otpada i cirkularnu ekonomiju u skladu sa zahtevima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU, saopštila je EIB. Predstavnici inicijative „Ne davimo Beograd“ podržali su ovaj potez, i pozvali i druge finansijere, uključujući EBRD koji se finansira iz sredstava EU, da odustanu od finansiranja ovog projekta.

Predstavnica „CEE bankwatch“ mreže Pippa Gallop, izjavila je kako su EBRD i IFC tvrdile da spalionica neće uticati na reciklažu, ˝a sada EIB i komisija govore suprotno˝.

Aleksa Petković iz inicijative „Ne davimo Beograd“ rekao  je da ˝finansijeri treba da se povuku iz projekta dok još mogu. Poslednja stvar koja nam treba je novi izvor zagađenja i još nešto što bi ometalo uspostavljanje funkcionalnog sistema reciklaže“.

Autor teksta: Neil Roberts

Izvor: ENDS Europe