Udruzenje Sredina

10 načina na koji su proizvodi napravljeni da se kvare

Tržište elektronske opreme menja se veoma brzo. Novi proizvodi se izbacuju na tržište svake nedelje, a proizvođači moraju da nađu način da nateraju kupce da ih neprekidno kupuju.

Stručnjaci za marketing su našli način da nas ubede da kupimo novi “gadžet”, iako je stari još uvek u potpunosti ili uglavnom funkcionalan. Njihova motivacija je svakako profit: što kraće vreme protekne između dve kupovine, ukupna prodaja će biti veća. Prodaja telefona jednom kupcu svakih 18 meseci je profitabilnije nego prodaja samo jednog telefona u 10 godina. Zbog toga proizvođačima se i te kako isplati da se vreme između dve prodaje skraćuje.

Proces prestanka korišćenja nekog proizvoda, njegovo odbacivanje i propadanje – zove se zastarevanje. Kako bi prodali što više, proizvođačima je u interesu da ubrzaju taj proces. Kada se proizvodi namerno tako prave da se pokvare posle izvesnog vremena, to se zove planirano zastarevanje proizvoda.

Planirano zastarevanje nastaje tamo gde se kombinuju inženjerstvo i kapitalizam. Proizvodi jednostavno nisu napravljeni tako da traju; oni su napravljeni da završe na otpadu. U ovom slučaju inženjeri ne teže tome da naprave najbolju moguću mašinu, već teže maksimalnom profitu kroz konstantnu prodaju.

 

10 Polomljeno staklo ekrana

10-ways-10

Mobilni telefoni često padaju. Ali polomljeno staklo ekrana i sva šteta koja nastaje neadekvatnim rukovanjem nisu pokriveni garancijom proizvođača. Onaj ko je telefon ispustio setiće se svoje nespretnosti svaki put kada pogleda u razbijeni ekran (često ekran još uvek radi, a samo je staklo oštećeno).

Proizvođači često koriste staklo i na pozadini svojih telefona, duplirajući šansu da dođe do loma. Zadnja strana telefona iz iPhone 4 serije ili LG Nexus 4 mogla je biti napravljena i od materijala otpornog na lomljenje.

Potrošač će pre zameniti svoj “gadžet” ukoliko je staklo polomljeno.

 

9 Nisu dostupni rezervni delovi

10-ways-9

Zamislite da imate uređaj koji vas je dugo služio, da se jedan njegov manji ali ključni deo pokvario, a ostatak uređaja dobro radi. U servisu vam ljubazno kažu da se taj rezervni deo više ne proizvodi i da se više ne radi servis za taj uređaj. Šta vi možete da uradite osim da kupite novi uređaj!

Proizvođači više zarade prodajući nove uređaje, nego rezervne delove za njih. Proizvođači su našli rešenje za ovu dilemu: digli su nerealno visoko cene rezervnih delova.

 

8 Visoke cene popravke

10-ways-8

Troškovi popravke elektronskih uređaja su toliko visoki da se često ne isplati popravljati ih. Najbolja opcija je njihova zamena. Servisi takođe naplaćuju dodatno i troškove svoje usluge, tako da kupci najčešće ni ne razmatraju popravku elektronskih “gadžeta”.

Možete pokušati da ga sami popravite, međutim mnoge elektronske uređaje danas je jako teško servisirati , mnogo teže nego što je to bilo pre 10 godina. Neki “gadžeti” imaju posebnu vrstu zavrtnja za koje su potrebni posebni odvijači kako bi se otvorili, što dodatno diže cenu popravke.

Kada se uređaj otvori, možete otkriti da više ne postoji rezervni deo koji vam je potreban.

 

7 Izostavljene karakteristike

10-ways-7

Često, kada se na tržište stavlja novi “gadžet”, uobičajene karakteristike se namerno izostave. Mnogi kupci će kasnije pre kupiti bolju nadograđenu verziju tog modela kada se bude pojavila. Ovo je dobar primer za to: prvi iPhone nije podržavao 3G internet opciju, MMS, univerzalni Bluetooth, čak ni video snimanje, što su sve bile standardne karakteristike. I naravno kupci su odmah nagrnuli u prodavnice kada se pojavila 3G verzija: ona je imala sve! Ali je slaba rezolucija kamere od 2 MP ostala ista.

Nove i bolje karakteristike pospešuju prodaju. Više od 200 novih mogućnosti jak su argument za novu kupovinu.

 

6 Planiran životni vek

10-ways-6

Neki “gadžeti” imaju unapred određen vek trajanja. Kada to vreme istekne, oni se više ne mogu koristiti.

Digitalni termometar za vino koji sam ocu kupio na poklon za Božić, ima u sebi ugrađenu bateriju koja se ne može zameniti. Prema njegovom uputstvu, baterija može da traje oko 2000 sati. U uputstvu se ne kaže eksplicitno da bacite taj uređaj kada se baterija istroši, ali to se podrazumeva.

Kada mu bude istekao vek trajanja, moj otac će da baci proizvod koji je sasvim funkcionalan. To je sjajna vest za industriju koja proizvodi termometre za vino.

 

5 Nosi i troši

10-ways-5

Naši skupi “gadžeti” nikada neće izgledati tako dobro kao kad smo ih izvadili prvi put iz kutije. Vremenom se pojavljuju ogrebotine, boje blede, dolazi do abrazije, oplata otpada … pre ili kasnije oni se pohabaju.

Kupac će pre da zameni svo stari i pohaban “gadžet” nego onaj koji još uvek dobro izgleda. I zbog toga proizvođači pokušavaju da naprave elektronske “gadžete” koji će kratko izgledati kao na samom početku – prve ogrebotine se vrlo brzo pojavljuju. To što se ne prodaju zajedno sa zaštitnim futrolama samo doprinosi njihovom bržem habanju.

 

4 Toplota

10-ways-4

Toplota je neprijatelj elektronike. Što joj je harware više izložen, to će se pre pokvariti.

Primer planiranog zastarevanja proizvoda je postavljanje kondezatora osetljivih na toplotu na najtoplije tačke matične ploče, odmah pored kulera. Tako da je najvažniji deo zaštite postavljen u opasnu zonu. Ovakav uređaj će pre da se pokvari nego neki drugi koji je bolje dizajniran.

Normalni kupci ne donose svoje odluke o kupovini na osnovu matične ploče i oni će zameniti svoj kompjuter kada postane nestabilan.

 

3 Nekompatibilnost

10-ways-3

Novi uređaji nisu kompatibilni sa starim. Ok, zameniću onda stari uređaj! Stručnjaci za marketing računaju na ovakvu vrstu reakcije kupaca kada se javi nekompatibilnost.

Nekompatibilnosti otvaraju veliki broj mogućnosti za prodaju novih dodataka kao što su adapteri, nadogradnje ili potpune zamene. One vam otežavaju život. Pojavljuju se kao nekompatibilnost dravjera nekog uređaja, utičnica, formata fajlova i sistema fajlova, nekompatibilnih operativnih sistema, hardwara – tek da steknete neku sliku.

Evo primera za format fajlova: fajlovi koji su kreirani u Microsoft Office-u 2007 i koji imaju završetke sa x kao *.docx ili *.xlsx, ne mogu da se otvore sa starijom verzijom Microsoft Office 2003. Možete da skinete Microsoft Office Compatibility Pack – ali većina kupaca to nije znala i kupila je novu verziju Offica ili je čak zamenila ceo računar jer je stari ionako postao previše spor.

 

2 Popularnost / Zastarelost dizajna

10-ways-2

Do zastarevanja dizajna dolazi kada vaš “gadžet” sasvim dobro radi i jedina mu je mana što više nije popularan. Kupac koji želi da bude trendi će kupiti novi, bolje stilizovan model “gadžeta”. Kupovinom trendi “gadžeta” i sam kupac će imati osećaj da je trendi.

Stručnjaci za marketing koji forsiraju ovo zastarevanje dizajna, postavljaju nove trendove (tako da kupci kupuju popularnije “gadžete”) i uništavaju stare (tako da kupci primećuju da je njihov “gadžet” izašao iz mode i razmišljaju o nabavci novog).

 

1 Procedura garancije

10-ways-1

Račun je najvažniji dokument koji vam je potreban u slučaju nekog kvara. Bez njega, vaš pokvareni “gadžet” će postati elektronski otpad. Zato je potrebno da sačuvate račun i da ga pronađete kada vam zatreba.

Čak i sa validnim računom veoma je teško i dugo traje da preko garantnog lista ostvarite sva svoja prava. To što morate da pošaljete pokvareni uređaj proizvođaču koji bi trebalo da snosi troškove transporta dodatno komplikuje stvar. Na kraju, popravka može da potraje i do 4 nedelje.

Što manju vrednost ima “gadžet”, manje su šanse da će kupac tražiti da mu se pokvareni uređaj popravi ukoliko je u garantnom roku; mnogo je jednostavnije da ga samo baci. Kupac će kupiti novi “gadžet” i neće se zamajavati sa procedurom oko ostvarivanja svojih prava iz garantnog lista. Mnogi čak ni ne sačuvaju račun. A i zašto bi kada ih novi “gadžet” čeka na policama, spreman za prodaju.

Autor: Elias Chaves

Izvor: site www.listverse.com