Udruzenje Sredina

Biorazgradiva plastika

„Biorazgradiva“ plastika je velika laž

Novi izveštaj UN kaže da su navodne zelene tehnologije sve osim zelene. Predviđanja da će do 2050. godine u okeanima biti više plastike nego ribe trebalo bi da inteziviraju napore za iznalaženje održivih i ekološki prihvatljivijih alternativa. Biorazgradiva plastika se dugo provlačila kao “zelena” tehnologija, ali novi izveštaj UN ukazuje da ova vrsta plastike doprinosi neznatno zaštiti planete i morskih organizama. “Plastika koja se označava kao biorazgradiva ne razlaže se brzo u okeanima”, kaže se u ovom izveštaju.

ajkula-biorazgr-plast

Izveštaj na 179 strana o plastičnom otpadu u morima i okeanima samo je jedan od nekolicine dokumenata koji je objavljen uoči sastanka Skupštine Ujedinjenih Nacija za životnu sredinu, koja se održava u Najrobiju, Kenija. Plastika, koja može da izazove veliku ekološku štetu, “je danas sveprisutna u morima  i okeanima, i može se naći u svakom okeanu i na svakoj obali od Arktika preko tropa do Antartika”, kaže se u ovom izveštaju.

Biorazgradiva plastika – koja se koristi za izradu kesa u prodavnicama, boca za vodu i posuda za pakovanje hrane, dizajnirana je da kraće traje i da se brzo razgrađuje u životnoj sredini. Međutim, po UN, problem je u tome što uslovi potrebni da se ova plastika razgradi postoje gotovo isključivo u industrijskim postrojenjima za kompostiranje, ali ne i u okeanima. Najkraći opis bio bi “dobre namere ali pogrešne”, kaže Jacqueline McGlade, glavni istraživač UNEP-a. “Veliki deo plastike označene kao biorazgradiva, kao što su kese koje se koriste u prodavnicama, razgradiće se samo na temperaturama reda veličine 50°C, a to nije temperatura okeana”, rekla je McGlade u izjavi za Guardian. “Takođe, ova plastika ne pluta, već tone, tako da ne postoji mogućnost da pod dejstvom UV zraka dođe da njenog razlaganja.”

otpad-biorazgr-plast

UN procenjuje da je globalna proizvodnja plastike porasla za 4% u periodu od 2013. do 2014. godine, premašujući količinu od 311 miliona metričkih tona. Prema podacima Svetskog ekonomskog foruma najmanje 8 miliona metričkih tona, što je ekvivalentno količini otpada koje prikupi jedan kamion za smeće svakoga minuta, dospe do okeana svake godine. UN smatra da je poboljšanje prikupljanja otpada i upravljanja otpadom “najurgentnije rešenje” za smanjenje plastičnog otpada, ali su i društveni stavovi od izuzetnog značaja.

“Postoji moralni stav da ne smemo da dopustimo dalje zagađivanje okeana i mora plastičnim otpadom, kao i da zagađenje mora i okeana otpadom treba posmatrati  kao ‘zajedničku brigu za čovečanstvo’”, kaže ovaj izveštaj.

Drugim rečima, nemojte da budete ponosni na sebe kada sledeći put u prodavnici posegnete za biorazgradivom kesom. Moramo da učinimo puno više od toga.

Chris D’Angelo

HuffPost Hawaii


Izvor: The Huffington Post, US Edition