Udruzenje Sredina

Covid-19: Evropski plan za cirkularnu ekonomiju treba da bude u središtu obnove, kaže komesar

Evropski plan za cirkularnu ekonomiju  trebao bi da bude u središtu obnove ekonomije nakon krize izazvane virusom COVID 19, izjavio je komesar za životnu sredinu Virginijus Sinkevicius članovima Evropskog parlamenta.

Pandemija je “ugrozila sve što smo uzimali zdravo za gotovo”, rekao je Sinkevičijus Komitetu za životnu sredinu Evropskog parlamenta i istakao da ekonomija EU u velikoj meri zavisi od inostranih resursa i da je njen lanac snabdevanja veoma osetljiv.

Ažuriran Plan za cirkularnu ekonomiju koji je objavljen u martu mogao bi da se iskoristi ˝kao novo ´oruđe´ za obnovu ekonomije˝, zajedno sa relevantnim propisima kako bi se u Evropskoj uniji osiguralo plasiranje proizvoda koji mogu lakše da se poprave i sadrže više recikliranih materijala. Primenom cirkularnih strategija za plastiku, cement, čelik i aluminijum, skoro polovina emisije gasova sa efektom staklene bašte bi mogla da se eliminiše, smatra Sinkevicius.

Udruženja industrije otpada uputila su poziv Evropskoj komisiji da usmeri značajan deo sredstava iz Evropskog fonda za obnovu ka cirkularnim industrijskim lancima vrednosti i infrastrukturi. Prioritet bi trebalo dati investicijama sa snažnim potencijalom za otvaranje novih radnih mesta koje mogu umanjiti i negativne uticaje na životnu sredinu, kao i za osnovne insfrastrukturne objekte u oblasti životne sredine, kao što su postrojenja za prikupljanje i tretman vode, koja još uvek nedostaju u mnogim evropskim regionima, izjavio je litvanski političar.

Nakon izdatog upozorenja zbog planova obnove poljoprivrednog zemljišta, naglasio je da Evropa izgubi 97 milijardi evra godišnje u vrednosti useva zbog degradiranog zemljišta, a da će uvođenje ciljeva u oblasti biodiverziteta podstaći oporavak i obezbediti profit sistemima za proizvodnju hrane i poljoprivrednicima.

Komisija takođe predlaže 50% smanjenja „rizika i upotrebe“ hemijskih pesticida, a Joint Research Center trenutno vrši tzv. fitness check propisa koji se odnose na endokrine disruptore, a ovi rezultati će se naći u novoj Strategiji za hemikalije koja je u pripremi, kaže Sinkevicius.

Autor teksta: Raquel Guerra

Izvor: ENDS