Udruzenje Sredina

E-cigarete: novi opasan otpad

Jednokratne plastične slamčice, kese i kapsule za kafu privukli su pažnju javnosti i donosioca odluka, koji su odlučili da zabrane ove proizvode koji zagađuju okolinu. Ali u isto vreme, elektronske cigarete su sve više počele da se pojavljuju na ulicama i obali, što je zateklo zvaničnike nespremne jer ne znaju šta da rade sa ovim otpadom koji je delom reciklabilan, a delom opasan otpad.

„Počeli smo da viđamo ovaj otpad pre par godina,“ kaže Cindy Zipf, izvršni direktor Clean Ocean Action, neprofitne organizacije koja prikuplja dvogodišnje izveštaje o čišćenju obale New Jerseya. „Većina nas nisu ni znali o čemu se radi.“

E-cigarete, prvi put su se pojavile na tržištu SAD-a 2006. godine, a njihova sve veća upotreba počela je 2014. godine, kada su se manje elektronske cigarete pojavile na tržištu. Ovi proizvodi su imali dobar dizajn, ukus voća i doprineli su da drastično skoči broj tinejdžera koji konzumiraju ovaj proizvod. Danas više od dva miliona srednjoškolaca redovno koristi e-cigarete.

Za razliku od tipičnih duvanskih proizvoda, koji se prave od papira, duvana i filtera, svaka e-cigareta sadrži 5 komponenti – rezidualnu količinu nikotina, plastiku, litijumsku bateriju, aluminijum i tkaninu – i svaki od ovih delova mora da se demontira i odvojeno reciklira. Proizvod se na tržištu nalazi u različitim oblicima i veličinama, od onih većih, sa spremnikom koji može da se dopunjuje do onih koji se pune na struju i imaju u sebi jednokratne plastične kapsule koje izgledaju kao USB memorije.

U Filadelfiji se trenutno ispituje na koji način može da se reciklira otpad od e-cigareta, kaže Scott McGrath, direktor za ekološko planiranje. Grad je kontaktirao operatere za elektronski i opasan otpad kako bi od njih dobili uputstva kako sa tim otpadom da postupaju, jer e-cigarete spadaju u obe kategorije. Naročito su problematične litijumske baterije koje se koriste u nekim proizvodima, a koje reaguju sa vodom i mogu da izazovu požare ako se ne odlože adekvatno.

Najidealnije rešenje bilo bi bilo kada bi proizvođači uzimali natrag te delove, kaže McGrath. Međutim, teško da će to da se desi – neki proizvođači e-cigareta apeluju da pušači samo bace ispražnjen proizvod.

Juul je najveći proizvođač e-cigareta, prema članku Business Insider-a iz 2017. godine. Oni proizvode oko 20 miliona komada mesečno.

„Juul e-cigarete su zatvoren sistem i nisu predviđene za dopunjavanje. Mogu da se bace u normalnu kantu za otpad.“, kaže kompanija na svom web sajtu. U drugom delu sajta kompanija preporučuje da se deo uređaja koji se puni tretira kao mobilni telefon i da se postupa u skladu sa „lokalnim preporukama za odlaganje litijum-polimernih baterija koje se mogu ponovo puniti.“

Slična je situacija i kod drugih proizvođača, kao što je Blu, koji ne daju nikakve smernice za reciklažu. Njoy je prestao sa programom reciklaže 2016. godine i umesto toga nudi na svom web-sajtu link lokalnih centara za reciklažu baterija.

TerraCycle

TerraCycle, firma koja se nalazi u Trentonu, a koja se specijalizovala za reciklažu otpada koji se teško reciklira, jedna je od nekoliko kompanija u svetu koja prikuplja sve delove e-cigareta. Ona se bavi reciklažom e-cigareta od 2014.

       

„One se teže recikliraju nego obične cigarete jer imaju više komponenti,“ kaže Ernel Simpson, globalni potpredsednik za istraživanje i razvoj za TerraCycle.

Kompanija prodaje kutije za prikupljanje ovog otpada koje koštaju od $100 do $250 i kada se jednom napune, mogu se poslati TerraCycle na zbrinjavanje. Oko 50% kompanije je iz Kalifornije, koja sprovodi Predlog 65, nazvan i Safe Drinking Water and Toxic Enforcement Act, iz 1986. godine, kaže Simpson.

„Nije održivo da se ove cigarete jednom upotrebe i bace,“ kaže.

Ukoliko materijali iz e-cigareta ostanu u životnoj sredini, moguće je da će dospeti u zemljište ili u vodene tokove, kaže Simpson. Mali delići mogu predstavljati opasnost da dođe do gušenja dece ili divljih životinja.

Clean Ocean Action zahteva od ribara da raspore stomake svog ulova i vide koje su sve plastične materijale ribe progutale, kaže Zipf. Za sada nema podataka da su u ribi nađeni delovi e-cigareta.

„Nadamo se da je to samo prolazni trend,“ kaže. „Nadamo se da će zakonodavstvo uskoro da reaguje i ograniči količine ovih proizvoda, naročito za mlade.“

U međuvremenu, ova grupa razmatra da doda e-cigarete kao individualni predmet u svoju bazu podataka o čišćenju-plaža za 2019. godinu. Trenutno se u evidenciji vode kao deo ambalaže od cigareta ili neuobičajeni predmet, kaže Zipf.

Porast otpada od e-cigareta javlja se u trenutku kada opada broj opušaka od cigareta prikupljenih na plažama, sa prvog mesta u 2008. godini na peto mesto 2017. godine. „Sada, na žalost, imamo drugu vrstu otpada kao zamenu, a to je otpad od e-cigareta,“ kaže ona.

 

Autor teksta: Mari A. Schaefer

Izvor: The Inquirer