Udruzenje Sredina

Evropski parlament je zauzeo istorijski stav po pitanju zagađenja od jednokratne plastike

Evropski parlament se zauzeo za zaštitu zdravlja ljudi i životne sredine od plastičnog otpada, ali i nacionalne Vlade treba da pokažu istu ambiciju, smatra udruženje Rethink Plastic.

 

Velika većina poslanika u Evropskom parlamentu je podržala plan Evropske komisije za smanjenje zagađenja od plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu.

Parlament je usvojio sledeće mere:

  • Zabrana u EU za sledeće jednokratne predmete od plastike: štapići za uši i pribor za jelo (sa izuzećima do 2023. godine), štapići za mešanje pića, drške za balone, okso-razgradiva plastika, posude od polistrirena za pakovanje hrane i čaše.
  • Obaveza za države članice EU da usvoje mere neophodne za smanjenje konzumacije posuda za hranu i čaša za piće za 25%;
  • Obaveza za države članice EU da smanje otpad koji se javlja posle konzumacije duvanskih proizvoda – filtera koji sadrže plastiku, za 50% do 2025. godine i za 80% do 2030. godine.
  • Uvođenje sheme produžene odgovornosti proizvođača (tzv. EPR) koja uključuje troškove čišćenja i mera za podizanje sveti javnosti;
  • Uvođenje harmonizovanih standarda i sheme produžene odgovornosti proizvođača (EPR) za opremu za pecanje, kao i ciljeva od 50% za prikupljanje i 15% za reciklažu opreme za pecanje do 2025. godine;
  • Obaveza da se odvojeno prikupi 90% boca za piće i da se obezbedi da one sadrže 35% recikliranih materijala do 2025. godine;
  • Obaveza da se spreči upotreba opasnih hemikalija u sanitarnim proizvodima;
  • Obaveza da se obeleže proizvodi kako bi se informisali potrošači o prisustvu hemikalija koje izazivaju zabrinutost u pojedinim plastičnim predmetima za jednokratnu upotrebu.

Ove mere odnose se na svu jednokratnu plastiku koja je navedena u Aneksu ovog predloga, uključujući bio-plastiku i biorazgradivu plastiku, kao i kompozitne materijale.

Jean-Pierre Schweitzer, European Environmental Bureau officer za propise o proizvodima i cirkularnoj ekonomiji,  izjavio je ispred Udruženja Rethink Plastic:

“Ovo su sjajne vesti. Evropa je sve bliža dogovoru oko rešavanja aktuelnog problema zagađenja plastikom.

Svesni smo da industrija lobira da se ovaj predlog ublaži. Mi pozivamo Vlade država članica EU da poslušaju glas svojih građana i naučne javnosti koji pozivaju političare da se što pre nešto preduzme, dok ne bude previše kasno.”

U međuvremenu su procurila neka pisma u kojima najveći zagađivači plastikom poput Coca-Cola, Nestlé, PepsiCo i Danone lobiraju kod nacionalnih ministara zaštite životne sredine da ublaže ovaj predlog.

Predstavnici Vlada država članica EU bi trebalo da se sastanu krajem oktobra i da usaglase zajednički stav, kako bi početkom novembra započeli pregovori između Vlada, Evropskog parlamenta i Evropske komisije.

 

Autor teksta: Mauro ANASTASIO

Izvor: EEB