Udruzenje Sredina

Isporučuju otpad: Amazon daje instrukcije svojim zaposlenima da uništavaju potpuno nove proizvode

Gigant online trgovine Amazon sistematski uništava potpuno nove, neprodate proizvode u Nemačkoj – a Vlada i nevladin sektor nisu nimalo srećni zbog toga.

Fotografije i izjave zaposlenih u Amazonu u Nemačkoj otkrile su da se razne vrste proizvoda uništavaju ili odlažu kao otpad iako su potpuno novi, o čemu izveštavaju nemački mediji – ZDF i  WirtschaftsWoche, nakon sprovedene istrage.

Na spisku proizvoda za uništavanje koji je bio dostupan medijima nalaze se: mobilni telefoni, tableti, mašine za pranje sudova, dušeci, nameštaj, cipele, kozmetika, čak i sveža hrana.

Jedna od radnica u Amazonu je rekla da je ona lično dobila instrukcije da svakog dana uništi robu čija vrednost iznosi desetine hiljada evra. Neki od tih proizvoda su imali neki defekt, ali ostali su bili potpuno novi ili su bili sasvim ispravni.

Anonimni izvori su potvrdili da je u Amazonu standardna praksa da se otarase robe koju nisu prodali ili one koja im je vraćena, kako bi napravili mesta za novu u svojim skladištima. Ova roba se šalje na deponije i u insineratore ili u centre za reciklažu, čak i ako nikada pre toga nije korišćena.

U svojoj izjavi Amazon je rekao da će se obavezati da izbegava generisanje otpada i da će raditi na poboljšanju sistema procene potraživanja kako bi se minimizovala količina neprodate robe. Kompanija dodaje da redovno donira svoje proizvode neprofitnim organizacijama, ali nisu negirali ove optužbe.

Ove vesti su razbesnele Nemačku Vladu i nevladine organizacije, koje su od Amazona zahtevale razjašnjenje. Jochen Flasbarth, državni sekretar Federalnog ministarstva životne sredine, je rekao: ˝Ovo je skandal ogromnih razmera. Mi se razbacujemo resursima uprkos svim problemima koje danas imamo u svetu. Takav pristup nije u saglasnosti sa vremenom u kome živimo.˝

Bacanje novih proizvoda je masovni gubitak resursa i to je apsolutno je neprihvatljivo i neodgovorno ponašanje,” rekao je Rolf Buschmann, ekspert za resursnu efikasnost u BUND-u Frankfurter Rundschau.

Povećanje proizvodnje i potrošnje je znatno opteretilo izvore resursa u svetu koji su na izmaku i doprinosi porastu zagađenja i emisija CO2, što nekoliko studija pokazuje. To se naročito odnosi na električni otpad, tok otpada koji beleži najveći porast, i koji čini 70% opasnog otpada na deponijama SAD-a.

U Nemačkoj, od 723,000 tone elektronskog otpada koji se prikupi radi daljeg tretmana, samo oko 15,000 tona se pripremi za ponovnu upotrebu.

Philipp Sommer, aktivista zelene NVO DUH, rekao je za META: “Činjenica da je za kompanije isplativije da unište nove proizvode nego da ih doniraju ili prodaju kao polovnu robu, pokazuje da nešto ozbiljno nije uredu sa ovim sistemom.”

Piotr Barczak, ekspert za otpad u European Environmental Bureau, sugeriše da bi Vlade zemlja članica EU trebalo da postave ciljne vrednosti za kompanije i lokalne vlasti za pripremu odbačenih predmeta za ponovnu upotrebu, a naročito bi to trebalo uvesti za nameštaj, tekstil i elektronsku opremu.

“Od suštinske je važnosti da se izbegne hiper produkcija i stvaranje otpada tako što bi se odbačene stvari ponovo stavile na tržište i na taj način bi se podstakla uslužna delatnost servisiranja i popravke, a sve to za dobrobit životne sredine, potrošača i društva u celosti” rekao je Barczak.

 

Autor: Mauro Anastasio

Izvor: META – Weekly environmental news from across Europe