Udruzenje Sredina

Klimatske promene: četiri stvari koje možete da uradite kako bi smanjili svoj ugljenični otisak

Klimatske promene: četiri stvari koje možete da uradite kako bi smanjili svoj ugljenični otisak

Kako bi se napravio neki ozbiljniji pomak po pitanju klimatskih promena, svetski lideri će morati da preduzmu konkretne akcije na globalnom nivou.

Ali kao pojedinci mi takođe doprinosimo štetnim emisijama. Ovo su neke stvari koje vi možete da uradite kako biste smanjili svoj lični štetni uticaj.

1. Poboljšajte izolaciju vašeg doma

Od instalacije toplotne pumpe do zavrtanja grejanja, postoji dosta toga što možete u vašem domu da promenite, a što može znatno da pomogne našoj planeti.

„Prelazak sa grejanja na gas ili naftu na električne toplotne pumpe pravi znatnu razliku,“ smatra dr Neil Jennings, akademik sa Imperial College London.

„Na dnevnoj bazi, isključivanje svetla i uređaja kada nisu u upotrebi može da doprinese uštedi novca, a da se istovremeno smanji naš uticaj na klimatske promene.“

Vlada Velike Britanije je ponudila grantove od £5.000 za instalaciju toplotnih pumpi od aprila 2022.

Možemo da renoviramo naše domove tako što ćemo poboljšati izolaciju zidova, tavanica i prozora.

Zaštita od promaje je jedan od najjeftinijih načina da se na efikasan način uštedi energija, smatra Energy Saving Trust (EST). To podrazumeva zapušavanje neželjenih šupljina koje propuštaju hladni vazduh iz vana i topao vazduh iz kuće napolje, kao što su one oko prozora, vrata i lajsni.

EST procenjuje da bi zaštitom od promaje moglo da se uštedi £25 godišnje na računima za grejanje. Prelazak na snabdevanje zelenom energijom ili na zelenu tarifu može znatno da smanji ugljenični otisak vašeg domaćinstva. Ali nedavni porast cene električne energije nažalost znači da će mnogi snabdevači morati da povuku svoje ponude.

2. Smanjiti otpad od hrane i upotrebu crvenog mesa

Stočarstvo je odgovorna za 14% ukupnih emisija gasova sa efektom staklene bašte, dok stoka ima daleko najveći doprinos.

Najjednostavniji i najefikasniji način da ograničite svoj štetni uticaj jeste da smanjite

upotrebu mesa i mlečnih proizvoda u vašoj ishrani, naročito crvenog mesa kao što je jagnjetina i govedina.

Dobre vesti za vegane, očigledno – ali tu su još neke stvatri koje bi trebalo uzeti u obzir.

To nije samo pitanje „obeležavanja pojedinih proizvoda kao dobrih ili loših“, kaže biolog prof Margaret Gill sa Univerziteta Aberdeen. Ona kaže da ugljenični otisak svake namernice takođe zavisi i od toga kako je proizvedena, odakle potiče i da li je proizvedena u perioda godine kada je njena sezona.

Dr Jonathan Foley, koji istražuje rešenja za klimatske promene, kaže da možete da uštedite pare i smanjite količine otpada tako što ćete praviti manje količine hrane i da sačuvate ostatke koje kasnije možete da pojedete.

Prema istraživanjima Waste & Resources Akcionog Programa svet baca između 25% i 30% hrane.

3. Vozite manje, letite manje

Transport je odgovoran za gotovo četvrtinu globalnih emisija ugljen dioksida. Život bez automobila može biti „najkorisnija stvar koju možemo da uradimo da smanjimo naše emisije iz transporta“, smatra dr Jennings.

Međutim, ne mogu svi da se odreknu automobila, pogotovu ako živite u oblasti koja nema dobar javni prevoz ili radite noćne smene kada javni prevoz ne ide.

Neki manji koraci takođe imaju uticaja, kao što je odlazak pešice ili biciklom do lokalne prodavnice ili ukoliko idete zajedno kolima sa prijateljima ili susedima.

Električna vozila su sve rasprostranjenija, ali su još uvek prilično skupa. I to putovanje je zaista zeleno ako je električna energija koja se koristi za napajanje automobila iz zelenih izvora energije, kao što su energija vetra ili solarna energija. Oko 58% energije koja je korišćena u Velikoj Britaniji u 2020. godini potiče iz nisko-ugljeničnih izvora, uključujući nuklearnu energiju.

Na žalost svih onih koji vole da putuju, letenje je individualna aktivnost koja najviše doprinosi porastu emisija ugljenika. Letovi u domaćem saobraćaju imaju najveće emisije po osobi po kilometru.

Putovanje vozom ima više od pet puta manji štetan uticaj od letova u domaćem saobraćaju, mada može da bude skuplje. Ranije rezervacije mogu da znatno smanje troškove putovanja.

„Za one koji dosta lete, smanjenje broja letova može znatno da smanji vaš lični ugljenični otisak,“ kađe dr Jennings.

4. Razmislite pre nego nešto kupite

Potrebno je oko 3,781 litara vode da se napravi jedan par farmerki, kaže istraživanje UN Environment Programa (UNEP), kada se u obzir uzmu proizvodnja pamuka, proizvodnja odevnog predmeta, transposrt i pranje.

Možete da smanjite svoj štetni uticaj tako što ćete prepraviti neka manja oštećenja na odeći a ne da je odmah zamenite drugom, nemojte da bacate odeću već je donirajte i kupujte kvalitetnije stvari koje će verovatno duže da traju.

Sve veći broj kompanija nudi odeću za iznajmljivanje, čime se smanjuje količina otpada u modnoj industriji. Takođe, mogli bi da počnete da kupujete garderobu u second hand prodavnicama.

Odabir pravih kućnih aparata može takođe da ima pozitivan uticaj na vaš ugljenični otisak. Dr Jennigs predlaže da se postarate da kupujete energetski najefikasnije proizvode, poput veš mašine, kada treba da je zamenite.

Autor teksta: Daniel Kraemer & Joe Whitwell

Izvor: BBC News