Udruzenje Sredina

NEDELJA ZA PAMĆENJE: NOVA PRAVILA EVROPSKE UNIJE UTABAVAJU PUT ZA KVALITETNIJE PROIZVODE

Od prvih standarda čiji je cilj produženje veka upotrebe proizvoda, do lansiranja novih energetskih etiketa, ova nedelja obeležava važan trenutak za potrošače i planetu. Ali borba za bolje proizvode je daleko od gotove, piše Mauro Anastasio.

Potrošačke i ekološke grupe konačno mogu da osete vetar promena kako novi standardi za omogućavanje popravki stupaju na snagu širom EU.

 Od 1. marta proizvođači su dužni da televizor, proizvode za osvetljenje, mašine za pranje veša, frižidere i mašine za pranje posuđa prave tako da olakšaju popravku počevši od dizajna, čime se osigurava da se pokvareni proizvodi mogu lako rastaviti pomoću dostupnih alata i dostupni rezervni delovi.

Očekuje se da će standardi učiniti da proizvodi duže traju – što će pomoći u smanjenju otpada, korišćenju resursa i smanjenje emisije gasova staklene bašte. Nedavni izveštaj European Enviromental Bureau (EEB) otkrio je da bi se produžavanjem veka trajanja svih mašina za pranje veša, prenosnih računara, usisivača i pametnih telefona u EU za godinu dana uštedelo četiri miliona tona ugljen-dioksida godišnje do 2030. godine – što je jednako sklanjanju dva miliona automobila sa puteva svake godine.

Pravila – koja su institucije i vlade EU odobrile 2019. godine kao deo EU direktive o ekološkom dizajnu – pozdravljena su kao faktor za promenu pravila u načinu proizvodnje i upotrebe proizvoda. Ova pravila su toliko pozitivno uticala da se Evropska komisija zarekla da će na listu dodati još proizvoda, uključujući pametne telefone, koji su zbog relativno kratkog veka trajanja postali reprezentativni primer proizvoda.

Potrošači su takođe na njihovoj strani. Prema nedavnim istraživanjima, većina ljudi bi želela da popravi svoje proizvode, ali na kraju kupuje nove, jer proizvođači ili otežavaju ili je preskupo popravljati uređaj.

Međutim, uprkos početnom uspehu, još uvek je dug put. „Iako su ova nova pravila važan korak kao prvi propisi o popravci elektronskih i električnih uređaja, oni ne znače da još uvek imamo pravo na popravak u Evropi“, rekla je Chloe Mikolajczak iz Right to Repair Europe kampanje koja uključuje zelene nevladine organizacije poput EEB-a i nezavisne servisere.

Na primer, nova pravila će zahtevati od proizvođača da većinu rezervnih delova i informacije o popravci učine dostupnim samo profesionalnim serviserima. To će nezavisne servisere izbaciti iz jednačine i stoga ograničiti obim i priuštivost usluga popravke, objasnio je Mikolajczak.

Izvor META

Tekst napisao: Mauro Anastasio

Tekst prevela: Teodora Petković