Udruzenje Sredina

Novine u tehnologiji proizvodnje „pametnih” telefona su velika pobeda za potrošače i životnu sredinu

Modularna nadgradnja za mobilne telefone je konačno spremna! Vlasnici kompanije Fairphone će moći da ubace nadograđeni modul kamere u svoje telefone kada u septembru budu pušteni u prodaju. Šta god da mislili o ovoj kompaniji, ovo je značajan korak ka početku proizvodnje telefona dužeg veka trajanja, što se po mišljenju kritičari nikada neće desiti. Ukoliko ova praksa zaživi, telefoni sa mogućom nadogradnjom mogli bi da oduzmu dobar deo prihoda Apple-u, da reše pitanje elektronskog otpada, zloupotrebe dece kao radne snage i drugih loših strana stare tehnologije.

Fairphone je izašao sa pričom o modularnim delovima pre nekoliko godina, kako bi svojim korisnicima omogućio da jednostavno zamene pokvarene delove bez pomoći stručnjaka. Uvođenjem mogućnosti nadogradnje možemo da prevaziđemo problem kratkotrajnih trendova i tehničkih poboljšanja, poput onih koji se odnose na revolucionarne promene kamera mobilnih telefona najavljenim u narednih nekoliko godina. Fairphone pomera stvari u pravom smeru, a to nije bilo lako.

Kritičari su govorili da je tako nešto nemoguće, uključujući i izumitelja mobilnih telefona Martin Coopera. Modularni telefoni bi bili preveliki, teški, skupi i suviše osetljivi. Phonebloks-u to nije pošlo za rukom, kao ni Googlovom Project ARA.

Nadgradnja višestrukih modula telefona biće vremenom jeftinija nego kupovina novih, kažu predstavnici Fairphona. Duže vreme života znači manju potražnju za retkim mineralima i jeftinom radnom snagom koja radi u lošim uslovima, uključujući tu i decu. Elektronski otpad je frakcija otpada koja beleži najveći rast, a proizvođači otpada rade malo na tome da to zaustave. Manje otpada bi značilo manje nesanitarnih deponija u zemljama u razvoju. I kako je maloj start-up kompaniji u Evropi pošlo za rukom da reši taj problem?

Apple i druge kompanije su se obogatile time što proizvode telefone koje imaju kratak životni vek i visoku stopu prodaje. U proseku jedan mobilni telefon se koristi 18 meseci. Apple, najveći proizvođač u ovoj oblasti po prodaji, optužen je da dovodi u pitanje standarde u oblasti zaštite životne sredine i suprotstavlja se donosiocima propisa koji žele da podstaknu popravku telefonskih aparata. Telefoni su samo vrh ledenog brega. Proizvođači se optužuju da namerno proizvode gadžete i kola koja teško da mogu da poprave pojedinci ili neovlašćeni servisi, koji se bore za svoje ’pravo da popravljaju’. EU insistira na većoj modularnosti ovih proizvoda, kao jednom od načina za smanjenje količina otpada.

Ne kažemo da je modularnost idealno rešenje, jer se kao i svaka tehnologija može zloupotrebiti. Druga veoma ambiciona start-up kompanija Puzzlephone, upozorava da ukoliko se zloupotrebi modularnost može dodatno pogoršati problem sa elektronskim otpadom. Kupce ne treba obmanjivati kako bi kupovali stvari koje im nisu potrebne. Apple bi mogao da izda saopštenje u kome bi doveo u pitanje modularni Fairphone model telefona i kaže kako je ’njihova kamera daleko bolja i da će dodati moduli na kraju da prouzrokuju stvaranje još više otpada’. Jedini adekvatan odgovor na ovu optužbu je da se kreiraju moduli koji će imati daleko bolje karakteristike od vodećih proizvođača na tržištu, a ne da se izbacuju serije loših nadogradnji kako bi se zaradile pare, bez poštovanja ikakvih etičkih kodeksa.

Autor: Jack Hunter

Izvor: EEB (http://makeresourcescount.eu/modular-blog/)