Udruzenje Sredina

Reciklaža i ponovna upotreba

    

Izložba „3 art” i tribina „Reciklaža i ponovna upotreba“ održana je  17.oktobra u Galeriji Polet, u Cetinjskoj 15. Imali smo priliku da vidimo 25 skulptura umetnika Zlatka Jovanovića koje su izrađene od bakarne žice koju je pronalazio u starim televizorima, ali i da čujemo goste tribine i da pričamo o stanju reciklaže i ponovne upotrebe otpada u Srbiji. Učesnici tribine su bili Slobodanka Stamenić iz Centra za reciklažu, predstavnice brenda „Dve stolice i majstorice“ Mila Rosić i Sanja Andrejević, kao i autor izložbe Zlatko Jovanović.

Šta pokloniti nekome za rođendan a da bude originalno i autentično?  Zlatko je želeo da pokloni nešto unikatno i tako je nastala prva skulptura, koja je na oduševljenje porodice i prijatelja motivisala Zlatka da napravi zbirku od 25 skulpture. Mila i Sanja su govorile kako izgleda baviti se reparacijom i ulepšavanjem komada nameštaja koji su ostali napušteni i vlasnici su želeli da ih se reše i da li je moguće od ovog divnog hobaja napraviti biznis. Slobodanka je predstavila čime se sve bavi Centar za reciklažu, objasnila šta sve obuhvata reciklažu automobila i šta je „siva“ reciklaža automobila, kao i kakvu su izgledi da se stanje u Srbiji promeni. Bilo je govora o tome koliko je zapravo lakše da se u sistemima koji su uređeni integriše neko ko do tada nije bio upoznat sa pravilima, a koliko je teško kada sistem mora da se gradi iz početka. Ono što je Zlatku, Mili i Sanji zajedničko jeste to što žele da daju novi život materijalima koji su bili predodređeni da se više ne upotrebljavaju. Takođe, kroz konkretne primere objašnjena je razlika između reciklaže i ponovne upotrebe, koji se često mešaju.

   

Opšti zaključak tribine bio je da sve više postajemo svesni pojedinih ekoloških problema sa kojima se svakodnevno susrećemo, između ostalog i otpada koji se nalazi svuda oko nas. Učesnici tribine su pokazali da nije toliko teško odupreti se masovnoj proizvodnji i da možemo da napravimo unikatne komade nameštaja ili umetničke predmete, kako bi obogatili prostor u kome živimo ili radimo i koji bi se u potpunosti uklopili u njihov enterijer. Drago nam je da smo imali priliku da sa kompetentnim sagovornicima u ovoj oblasti razgovaramo o problemima koji se tiče svih nas pred punom Galerijom Polet.

Izložba i tribina organizovana je u saradnji  sa NVO Centarom za razvoj ideja i Galerijom Polet.