Udruzenje Sredina

Obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti u EU info Centru: Uspostavljanje urbane mobilnosti moguće i u Srbiji

U okviru Evropske nedelje mobilnosti, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, EU info centar i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), u utorak 19. septembra, članovi Udruženja građana SREDINA su prisustvovali konferenciji „Deljenjem dobijamo više – Primeri dobre prakse i koristi koje od učešća u Evropskoj nedelji mobilnosti imaju srpski gradovi i opštine“, u EU info centru u Beogradu.

Evropska nedelja mobilnosti je manifestacija koja se od 2002. godine održava širom Evrope i tokom ove nedelje se organizuju kampanje koje promovišu razvoj eko-mobilnosti, a kojoj se u procesu pridruživanja Evropskoj uniji priključila i Republika Srbija.

          preuzete sa Facebook EU Info Centar

Na samom početku događaja, emitovan je film o Nedelji mobilnosti u Srbiji, a zatim su kroz tri tematska panela govorili predstavnici Delegacije EU u Srbiji, Stalne konferencije gradova i opština, UNDP-a, Gradskih sekretarijata za saobraćaj Beograda, Novog Sada i Kruševca, kao i predstavnici startapova „Ono bikes“ i „CarGo“, čije se delatnosti odnose na spomenuti sektor.

Organizovanja ovakvih događaja ima za cilj iniciranje kreiranje politika u ovoj oblasti i podsticanje lokalnih samouprava da usvoje primere dobre prakse iz regiona sa razvijenijom urbanom mobilnošću. Takođe, bilo je reči i o projektima koji podstiču urbanu mobilnost, a jedan takav je – Climate Smart Urban Development Challenge koji je u toku i u okviru koga se radi na inovacijama u oblasti održivog transporta.

Predstavljeni su primeri dobre prakse iz tri grada u Srbiji – Beograda, Novog Sada i Kruševca, a o njima su govorili predstavnici Gradskih sekretarijata za saobraćaj ovih gradova. U Beogradu je u planu projekat „Beograd biciklom“, koji podrazumeva izgradnju nove biciklističke mreže dužine 120 km, od čega će 90 km biti izgrađeno duž postojećih saobraćajnica, a 30 km će biti nove biciklističke staze. Uskoro će u Beogradu biti uveden sistem javnih bicikala – na 150 lokacija u gradu biće postavljeno oko 1000 bicikala (20% biće električni) i građani će moći da ove bicikle koriste besplatno prvih 30 minuta, posle čega se plaća određena naknada.

Novi Sad već ima uspostavljen sistem javnog iznajmljivanja bicikala (na 13 lokacija u gradu) i dosta rade na izgradnji i poboljšanju staza (mreža biciklističkih staza od 90 km), promociji biciklizma, kao i ekološki prihvatljivih vozila. Ovim aktivnostima uspeli su da udeo bicikala kao prevoznog sredstva sa 2% podignu na 15%.

 

Kruševca, je prvi grad sa formiranim strateškim dokumentom o održivom saobraćaju – Planom održive urbane mobilnosti (POUM) kod nas, što pokazuje da je ovaj razvoj moguć i itekako poželjan i u manjim  gradovima i lokalnim samoupravama. Od 2015. godine oni se ozbiljno bave ovom problematikom i pored sporadičnih promotivnih akcija i aktivnosti, oni preduzimaju u neke trajne mere kako bi se poboljšala mobilnost u gradu. Rade rekonstrukcije trotoara u centralnoj gradskoj zoni, postavljaju klupe i žardinjere sa cvećem, dve ulice u centru su pretvorene u pešačke zone, a glavna ulica u gradu bila je zatvorena za saobraćaj u periodu od juna do septembra. Zbog svih ovih dostignuća grad Kruševac je uvršten u top 10 gradova u Evropi po pitanju održive urbane mobilnosti.

Treći segment ovog događaja bilo je predstavljanje dva  start-up projekta – „Ono bikes“ i „CarGo“. „Ono bikes“ proizvodi električne bicikle koje je Guardian uvrstio među pet najboljih stvari budućnosti, a svetska medijska korporacija BBC postavila ga je na prvo mesto liste najlepših bicikala u 2016. godini. Oni se proizvode u Srbiji u 4 grada – Beogradu, Novom Sadu, Čačku I Kruševcu. Rade na poboljšanju baterije koje će trajati od 3 do 5 godina, a uskoro bi trebalo da se otpočne i sa proizvodnjom cargo bicikala (cargo je električni bicikl prilagođen dostavljačima hrane, terenskim službama kao i ostalim pravnim licima za obavljanje sličnih delatnosti).

„CarGo“ je firma koja je razvila aplikaciju za elektronsko naručivanje i plaćanje vozila po gradu  – slično taksi službama, ali 30 % jeftinija.  Nakon što se instalira ova aplikacija na mobilni telefon i napravi nalog, moguće je dobiti informaciju o vozilima koja se nalaze najbliže vama, procenu vremena koje je vozilu potrebno da dođe do vaše željene destinacije, kao i okvirnu cenu vožnje. Do sada su imali preko 50 000 vožnji i nadaju se da će se ovaj vid usluge vremenom postati sve popularniji. Kompanija će uskoro ponuditi i novi vid usluge, tzv. ride-sharing (deljenje vožnje), gde će  uvođenjem električnih vozila korisnici biti u mogućnosti da “iznajme” električno vozilo preko telefonske aplikacije i da se sami dovezu do željene destinacije.

Na kraju ovog skupa su najavljene neke od aktivnosti koje će biti organizovane u većim gradovima u Srbiji u sklopu Nedelje mobilnosti, koja traje do 22. septembra i čija je tema “Ekološka, zajednička i inteligentna mobilnost”.

 

Tanja Basta

 

slike su preuzete sa sa Facebook stranice EU Info Centar