Udruzenje Sredina

Ponovna upotreba, popravka i prepravka su budućnost modne industrije

Kako bi se znatno smanjio ekološki otisak tekstilne industrije potrebno je napraviti radikalne promene njenog poslovnog modela: prelazak sa  modela koji se zasniva na prodaji novih proizvoda na model kod kojeg je bitna prevencija nastajanja otpada i optimalna potrošnja resursa.

Ukoliko proizvodnja garderobe nastavi eksponencijalno da raste na godišnjem nivou, porast negativnog uticaj ove industrije će se nastaviti, uprkos razvoju reciklažnih tehnologija za preradu tekstilnog otpada u nova prediva i tkanine ili ubrzanom razvoju tehnika proizvodnje sa malim uticajem na životnu sredinu.

To bi značilo da je potrebno smanjiti proizvodnju novih tekstilnih proizvoda koji se izrađuju od prirodnih resursa i plasiraju na tržište.

META navodi primere najbolje prakse koji se zasnivaju na ponovnoj upotrebi, popravkama i prepravkama. Vlade moraju da podrže politiku koja omogućava dalji razvoj najboljih praksa i da vremenom one postanu nove norme.

Ponovna upotreba, prepravka i zamena

Izvor: META

Govoreći o problemima izazvanim prekomernom proizvodnjom tekstila „The Lena Fashion Library“ iz Amsterdama nas navodi da preispitamo vlasništvo nad našom odećom, tako što bismo umesto kupovine koristili uslugu iznajmljivanja odeće i razgledali je na isti način kao što razgledamo knjige. Irska platforma za pozajmljivanje Sharedrobes predstavlja najbolju opciju za obe strane, jer se jednoj strani omogućava zarada novca od pozajmljivanja odeće drugima. Swapsies u Irskoj i Swap Party u Sloveniji organizuju događaje na kojima se razmenjuje odeća. Irska aplikacija „NuWardrobe“ funkcioniše na način da se stvari ne prodaju već se vrši razmena.

Prepravka kod kuće i u radnjama

Ivor: META

Pojedini brendovi su razvili sisteme prepravke. Švedski brend džinsa Nudie Jeans poseduje mrežu prodavnica za prepravku i partnere širom sveta, u kojima kupci mogu da donesu njihov džins kada se pocepa ili iskida. Nemački outdoor brend ,,Vaude“ nudi uslugu prepravke i prodaju potrebnih rezervnih delova, ali i online uputstvo za prepravke za one koji žele sami kod kuće da izvrše određene prepravke. Malo belgijsko socijalno udruženje ,,Pool“ radi na produžetku životnog veka odeće organizovanjem raznih edukativnih radionica na temu: ,,Kako da popravite vašu odeću“.

Ponovna upotreba: ,,upcycling“ i prerada

Izvor: META

Postoji dosta primera kompanija i malih dizajnera koji prikupljaju tekstil koji bi inače završio na deponijama ili u spalionicama, rastavljaju ga i od njega prave nešto novo, što se može podvesti od ,,upcycling“. Isatio je mali brend koji je ovaj koncept uveo u Belgiji. Možda jedan od najinspirativnijih primera jeste francuska kompanija ,,La Tête dans les Nuages“ koja uzima stare neupotrebljive balone na topli vazduh i pretvara ih u šarene lazy bag fotelje – zbog čega se i smatra da se radi o upcyclingu. Oni takođe zapošljavaju ljude koji su skinuti sa tržišta rada.

 

Autor teksta: Emily Macintosh

Izvor: META – The news channel of the European Environmental Bureau