Resava Eko Festival 2017 Despotovac

Ove godine smo bili gosti na Resava Eko Festivalu u Despotovcu 9. i 10. juna. Pored Udruženja „SREDINA“ , NVO Centar za razvoj ideja je bila druga organizacija – gost iz Beograda.

Planom i programom Udruženje građana „Nasleđe“ za 2017. planirana je realizacija projekta „Eko Svet“ da kroz svoje programske aktivnosti podigne ekološku svest građana opštine Despotovac, ukaže na sve nedostatke i pruži potencijalna rešenja iz oblasti ekologije, zaštite životne sredine i zdravog načina života. Udruženje radi i na ekološkoj edukaciji mladih, i njihovom  usmeravanju ka odgovornom odnosu prema životnoj sredini, što je od vitalnog značaja i predstavlja osnovnu kariku u mehanizmu uspostavljanja održivog razvoja i očuvanja prirodnih resursa.

Zbog finansijskih sredstava „Eko Svet“ se pridružio Resava Fest-u i nastao je ovogodišnji festival Resava Eko Fest.

Pored ekoloških predavanja, pokaznih vatrogasnih vežbi, bile su organizovani i literalni i foto konkursi, kao i predstava za decu. U okviru radionica, organizovano je pravljenje muzičkih instrumenata od otpada, kuglanje sa plastičnim bocama i pravljenje različitih figura od recikliranog materijala. „Srbija Šume“, jedan od sponzora ove manifestacije, su delili učesnicima sadnice smrče.

U Centru za kulturu „Sveti Stefan, despot srpski“ u Despotovcu postavljena je izložba Zlatka Jovanovića „3 ART“, figure drveća napravljene od reciklirane žice iz televizora koji više nisu u upotrebi. Izložba će gostovati u Ćupriji i Paraćinu u narednih mesec dana.

U večernjim satima su bili organizovani koncerti na otvorenom : „Kepa&Free Spirits“, ,,Hornsman Coyote“, „Sofa Kru“, ,,Plain Stars“ , ,,DJ Nitrogen“ kao i rep sastav „Iskaz“.

Despotovac nosi ime po despotu Stefanu Lazarevicu, u okolini možete posetiti Resavsku pećinu, Manastir Manasiju, Veliki Buk ili Lisine.

Želimo da se zahvalimo Udruženju Građana „Nasleđe“ iz Despotovca na fenomenalnom provodu i gostoprimljivosti.

Sajt Udruženja Nasleđe : http://www.resavafest.rs/

Facebook  : https://www.facebook.com/resavafest/