Udruzenje Sredina

UN donele odluku o otpočinjanju rada na globalnom sporazumu o plastici

Delegati Skupštine UN za životnu sredinu (UNEA) saglasili su se da krenu sa izradom nacrta globalnog sporazuma za smanjenje zagađenja plastikom koji bi obuhvatio dizajn proizvoda, proizvodnju i odlaganje.

Tokom zatvaranja pete Skupštine UN za životnu sredinu (UNEA-5.2) u sredu popodne 2. marta u Najrobiju, predstavnici 175 država usvojili su rezoluciju da se ove godine krene sa izradom pravno obavezujućeg sporazuma koji bi obuhvatio ceo životni ciklus plastike i bio završen do kraja 2024. godine.

„Danas smo ispisali istoriju“, rekao je ministar životne sredine Norveške Espen Barth Eide, predsednik UNEA, na pres konferenciji održanoj posle glasanja. „Smatram da nas je konflikt u Ukrajini  na neki način dodatno stimulisao … bilo nam je potrebno da pokažemo da nešto ipak funkcioniše u današnjem svetu.“

Eide je istakao da je ovo „prilično dobar osnov“ za početak pregovora o „sporazumu o okončanju zagađenja plastikom – da se zaustavi zagađenje plastikom, a ne da se samo smanji. Svima nam je jasno da to mora da bude pravno obavezujući sporazum, koji će imati širok dijapazon, od izvora do mora.“

On je dodao: „Ekspanzija plastike ovde je bila jedna od centralnih tema, jer znamo da će ukoliko je na vreme ne zaustavimo, nastati ogroman problem koji ćemo kasnije teško da rešimo.“

Rezolucija navodi da sporazum „može da ima i obavezujući i dobrovoljni pristup“ i da pokriva „dizajn proizvoda i ekološki prihvatljivo upravljanje otpadom“.

Pregovarači će razmatrati i uspostavljanje saradnje na uklanjanju plastike iz mora i okeana, nacionalne akcione planove i izveštavanje, naučne procene u vezi ovog problema i „aranžmane za izgradnju kapaciteta i tehničku pomoć, transfer tehnologija pod obostrano dogovorenim uslovima i finansijsku pomoć“, što su samo neke od predloženih mera.

U svojoj zvaničnoj izjavi, predsednica UNEP-a Inger Andersen rekla je da ova odluka „predstavlja trijumf planete Zemlje nad jednokratnom plastikom“.

Ona je dodala: „Ovo je najznačajniji ekološki multilateralni ugovor od Pariskog sporazuma. On predstavlja polisu osiguranja za ovu i buduće generacije, tako da mogu da žive sa plastikom a da ne budu preplavljeni njom.“

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans pozdravio je usvajanje ovog sporazuma i nazvao ga „ohrabrujućim“ znakom u ovim „kriznim vremenima“. „Mi smo rešeni da nastavimo da se zalažemo za ambicioznije globalne akcije, pošto u borbu sa klimatskom krizom i krizom biodiverziteta moramo svi da se uklljučimo svi,“ dodao je.

Autor teksta: Simon Pickstone

Izvor: ENDS Europe